Osnovne surovine

Za pripravo osnovnega sladoleda boste potrebovali:

  • Mleko in smetana: Kombinacija mleka in smetane zagotavlja kremasto konsistenco.
  • Sladkor: Za sladkobo in pravo teksturo.
  • Jajčni rumenjaki: (neobvezno) Uporabljajo se v nekaterih receptih za sladoled na osnovi kreme.
  • Okusi: vanilija, čokolada, sadje, oreščki ali karkoli vam je ljubše.

Osnovni recept za vaniljev sladoled

Sestavine:

  • 2 skodelici smetane za stepanje
  • 1 skodelica polnomastnega mleka
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 1 strok vanilje ali 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 4 rumenjaki

Postopek:

1. Segrejte smetano in mleko: V kozici na majhnem ognju segrejte smetano in mleko. Če uporabljate vanilijev strok, ga razrežite in dodajte zmesi. Pustite, da se mešanica segreje, vendar ne zavre.

2. Pripravite rumenjake: V skledi penasto stepite rumenjake s sladkorjem, da postanejo gladki in svetli.

3. Zmešamo: vročo mlečno smetano počasi vlijemo v rumenjake in neprestano mešamo, da se jajca ne strdijo.

4. Ponovno na ogenj: Mešanico vlijemo nazaj v lonec in kuhamo na majhnem ognju, dokler se ne zgosti in oblije žlico. Mešanica naj doseže temperaturo okoli 75-80°C.

5. Ohladite: Mešanico precedite skozi cedilo v čisto skledo, da odstranite vanilijev strok in morebitne grudice. Dodajte vanilijev ekstrakt, če niste uporabili vanilijevega stroka. Pustite, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo postavite v hladilnik za vsaj 4 ure ali čez noč.

6. Zamrzovanje: Zmes vlijemo v aparat za sladoled in sledimo njegovim navodilom. Če nimate aparata za pripravo sladoleda, zmes nalijte v posodo in postavite v zamrzovalnik. Vsake pol ure premešajte, da preprečite nastanek ledenih kristalov, dokler sladoled ne doseže želene konsistence.

Različice in nasveti

  • Čokoladni sladoled: Mlečno-smetani med segrevanjem dodajte 1/2 skodelice kakovostnega kakava v prahu.
  • Sadni sladoled: Pred dodajanjem v aparat za sladoled vmešajte sveže sadje, kot so jagode, maline ali mango.
  • Sladoled iz oreščkov: dodajte sesekljane oreščke, kot so orehi, mandlji ali pistacije, ko je sladoled v aparatu za sladoled skoraj pripravljen.
  • Sorbet: Za lažjo alternativo brez mlečnih izdelkov lahko poskusite sorbete, ki so narejeni iz sadne kaše, sladkorja in vode.

Praktični nasveti

1. Uporabljajte sveže sestavine: bolj sveže in kakovostne sestavine boste uporabili, boljši bo vaš sladoled.

2. Ustrezno hlajenje: Poskrbite, da bo mešanica pred zamrzovanjem dovolj ohlajena, da skrajšate čas zamrzovanja in izboljšate teksturo.

3. Eksperimentirajte: ne bojte se preizkušati novih kombinacij okusov in sestavin. Domači sladoled ponuja neomejene možnosti.

V našem asortimanu lahko najdete sklede, žlice, kozarce in ostalo za sladoled.

Priprava domačega sladoleda ni samo zabavna, ampak tudi zelo zadovoljiva. Z malo vaje in ustvarjalnosti lahko ustvarite različne vrste sladoleda, ki bodo navdušili vas in vaše najdražje. Želim vam veliko sreče in dober tek!