Priprava žara in premoga

1. Izbira premoga: Kakovost premoga ima velik vpliv na rezultat. Les za oglje naj bo naraven in brez kemičnih dodatkov. Les sadnega drevja ali hrastov les daje hrani mehak in prijeten okus.

2. Zanetite ogenj: Za prižig premoga uporabite zaganjalnik premoga (zaganjalnik dimnika). Žar napolnimo z ogljem in pod njega položimo nekaj svetlejših kock ali zmečkan časopisni papir. Prižgite papir in pustite, da premog gori, dokler se na površini ne začne tvoriti bela plast pepela (približno 15-20 minut).

3. Priprava žara: Rešetko žara očistite ostankov hrane in starega pepela. Za odstranitev opeklin uporabite jekleno krtačo. Po čiščenju rešetko naoljite, da preprečite prijemanje hrane.

Tukaj lahko najdete naš izbor vžigalnikov.

Regulacija temperature

1. Dvoconsko pečenje na žaru: ustvarite dve coni na žaru – neposredno in indirektno. Večino oglja postavite na eno stran žara (neposredno območje) in manj oglja na drugo stran (posredno območje). Direktno območje je idealno za hitro pečenje, indirektno območje pa je primerno za počasno kuhanje in dodelavo hrane.

2. Nadzor pretoka zraka: Temperaturo lahko regulirate z odpiranjem in zapiranjem zračnikov na žaru. Več zraka pomeni višjo temperaturo, manj zraka pomeni nižjo temperaturo. Ohranjanje prave temperature je ključno za enakomeren žar.

Hrana na žaru

1. Predpriprava mesa: Pred peko na žaru meso solimo in začinimo. Pustite ga stati na sobni temperaturi približno 30 minut, preden ga postavite na žar, da se enakomerno segreje.

2. Pečenje mesa na žaru: Meso položimo na direktno cono in ga pečemo z obeh strani, da se naredi hrustljava skorjica. Nato ga premaknite v indirektno območje in pustite, da doseže želeno stopnjo pečenosti. Uporabite termometer za meso, da preverite notranjo temperaturo.

3. Pečenje zelenjave na žaru: Zelenjavo narežemo na enakomerne kose in premažemo z oljem. Pečemo ga na direktni coni, dokler ni mehak in ima lepe žareče proge. Zelenjava se hitro peče na žaru, zato jo pazite, da se ne zažge.

4. Uporaba pokrova: Žar pokrijte s pokrovom v indirektnem območju. To ohranja hrano toplo in pomaga, da se hrana enakomerno kuha. Prilagodite luknje v pokrovu, da omogočite pretok zraka in nadzor temperature.

Tukaj lahko najdete termometer za merjenje temperature mesa.

Varnost pri peki na žaru

1. Požarna zaščita: Žar hranite stran od vnetljivih materialov in ga nikoli ne puščajte brez nadzora. Za nujne primere imejte pri roki vodo ali gasilni aparat.

2. Uporaba zaščitne opreme: Za rokovanje z vročim ogljem in rešetko uporabljajte rokavice in klešče. Zaščitite se pred opeklinami in iskrami.

3. Pravilen zaključek pečenja: Po pečenju zaprite vse odprtine na žaru, da se oglje zaduši in ohladi. Ko se popolnoma ohladi, odstranite pepel in ostanke premoga.

V naši ponudbi najdete oglje, brikete in vse ostalo za žar.

Peka na oglju je umetnost, ki zahteva nekaj vaje in potrpežljivosti, a rezultati so vredni tega. S temi nasveti in tehnikami boste lahko dosegli popolne jedi na žaru, ki jih boste cenili vi in ​​vaši gostje. Ne pozabite uživati ​​v samem procesu pečenja na žaru in eksperimentirati z različnimi vrstami oglja in sestavinami, da odkrijete svoje najljubše okuse in tehnike. Dober okus in prijetna peka na žaru!